Cabaran Dari Lim Kit Siang, ada beran????

Posted on April 20, 2010

0


DAP Cabar Menteri Umno Sumpah Tak Minum Arak

Pemimpin veteran pembangkang, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) mencabar Umno dan menteri-menteri kabinet beragama Islam untuk tampil membuat pengakuan bahawa mereka tidak pernah meminum alkohol, khususnya semasa muda.

Sasaran utama Lim adalah Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Lim membuat cabaran itu ketika membahaskan rang undang-undang Akta Pemberi Maklumat.

Dakwanya, jika minum alkohol dijadikan kayu pengukur bagi memilih menteri-menteri BN, ramai pemimpin berkenaan akan tersingkir.

“Jika minum pada zaman lalu menghalang seseorang daripada memegang jawatan, kita akan kehilangan separuh daripada jemaah menteri, termasuk duta besar Malaysia ke Amerika Syarikat,” kata Lim.

A.Alizul-Mungkin lepas ni akan keluar lapor balas dari pihak kerajaan, mengatakan jangan di layan sangat kerenah pembangkang, tapi apa salahnya mengaku kan, berani kerana benar, takut kerana salah, apa yang nak di takutkan kalau tak minum arak. Banyak lagi benda yang sepatutnya mereka kena membuat pengakuan, sebagai contoh pengisytiharan harta kekayaan masing-masing.

Advertisements