Kalau Nizar Boneka DAP, Zambry pula Boneka siapa?

Posted on May 4, 2010

0


Kecoh satu ketika dahulu, ketika DS Ir Nizar masih menjadi MB Perak, bahawa beliau adalah boneka kepada DAP, yang mana DAP ini di anggap sebagai parti komunis oleh segelintir pihak. Segala perbuatannya yang dilihat seolah-olah bias kepada kaum cina telah menjadi bahan bakar kepada pihak lawan beliau untuk menguatkan lagi dakwaan bahawa beliau adalah boneka DAP. Namun saya yakin, sekiranya penuduh-penuduh tersebut sudi untuk ‘menghulurkan’ telinga mereka yang ‘tersorok’ untuk mendengar penjelasan dari DS Ir Nizar sendiri, saya yakin, satu titik kesafahaman akan wujud.

Itu adalah kisah lebih kurang tahun lepas, sejak dari kemenangan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya Umum yang lepas, yang memperlihatkan PR menguasai 5 buah negeri termasuk Kelantan. Namun pada ketika ini, di Perak di bawah pemerintahan DS Dr Zambry, kita melihat satu situasi yang saya kira mungkin ada kesamaan dengan DS Ir Nizar, dari segi kaum yang terlibat, tetapi ada perbezaan di antara keduanya. Jika DS Ir Nizar di katakan sebagai ‘boneka’ DAP, DS Dr Zambry pula sebagai apa?

Di bawah pula adalah kenyataan dari Drs Idham Lim, ADUN Titi Serong.
Sehubungan dengan tersiar nya berita dan gambar dalam akhbar Sinar Harian edisi hari ini 4 Mei, dengan tajuk “kunjungan” seperti yang saya siarkan semula diatas, saya suka mempersoalkan beberapa perkara seperti di bawah :-

1.Apakah kewajaran sebuah kerajaan menyumbang wang dari dana kerajaan atau dengan nama lain adalah wang rakyat untuk disumbangkan kepada sebuah parti politik. Seperti yang dilaporkan dimana dikatakan Kerajaan negeri perak bersetuju memberi peruntukan berjumlah RM 50,000 pada tahun ini kepada setiap bahagian MCA di negeri Perak.

2. Tidakkah Zambry tahu bahawa antara kerajaan dengan parti adalah sesuatu yang berbeza dan salah sekiranya wang kerajaan yang menjadi milik semua rakyat termasuk bagi yang tidak berparti disumbangkan untuk sesuatu parti politik.

3.Dalam hal ini ianya juga membuka peluang bahawa parti politik yang lain juga perlu disumbangkan kepada semua komponen BN yang lain dan ianya membawa kepada suasana pengurusan wang kerajaan yang lebih parah dan tidak mematuhi peraturan.

4. Sekiranya sumbangan sebanyak itu untuk satu bahagian MCA dan meliputi 24 Bahagian MCA di Perak, berarti sebanyak RM 1.2 Juta diperlukan untuk tujuan itu.

5. Jumlah yang sebanyak itu kalau diambil kira untuk satu komponen BN di Perak dan merupakan satu jumlah yang besar dan saya mempersoalkan dari manakan peruntukan itu diambil dan pada jumlah Bajet mana yang diluluskan seperti yang dibentang dalam “Bajet Mee Segera” yang cuma memerlukan masa 20 minit dengan dikendalikan oleh Speaker HaraM Ganesan pada tahun lepas.

6. Pakatan Rakyat Perak menuntut supaya penjelasan yang terperinci diberikan dengan kadar segera kepada persoalan ini supaya rakyat tahu dari mana dana sebanyak itu diambil.

7. Selain itu adakah agensi dan badan kerajaan negeri yang ada di negeri Perak sudah tidak berfungsi dan boleh diharapkan lagi sehingga program untuk menarik soKongan rakyat kepada BN sehingga memerlukan penyaluran dana kepada komponen BN secara langsung waaupun ianya bertentangan dengan peraturan yang sedia ada.

8. Saya menegaskan disini bahawa kepincangan pentadbiran kerajaan yang diterajui oleh BN yang tidak direstui oleh rakyat secara majoriti dengan cuma dengan rampasan kuasa dan pengesahan mahkamah sangat jelas dan serius kerana kegelojohan BN untuk mempertahan kuasa “haram” tersebut.

Kenyataan Media, 4 Mei 2010.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
SEKETARIAT PAKATAN RAKYAT PERAK
.

Advertisements